Beeld

De kwaliteit van analoge mediabestanden wordt op den duur steeds minder. Laat daarom je oude films en foto’s digitaliseren en behoud je herinneringen voor jezelf en het nageslacht.

Dejavie digitaliseert de volgende beeldformaten:
  • 8mm en super8 film
  • VHS videobanden
  • Laserdiscs
  • MiniDV tapes
  • Dia’s en negatieven

 

8mm en super8 film8mm-projector-revuelux1001

In 1932 introduceerde Kodak de 8mm film om een goedkoper alternatief te bieden voor de 16mm film. De standaard 8mm film zat op een 16mm spoel, maar was dubbel geperforeerd. Na het filmen van één kant, werd de film omgedraaid om op de andere kant te filmen. Bij het ontwikkelen van de film werd de dubbel geperforeerde 16mm film doorgesneden, zodat je twee films van 8mm kreeg. Vandaar dat de standaard 8mm ook wel Dubbel-8 werd genoemd. Dit formaat is op 16 of 18 beeldjes per seconde (fps) gefilmd. In 1965 bracht Kodak als verbetering op de standaard 8mm de Super-8 film uit. Dit formaat was gemakkelijker te gebruiken en de beeldkwaliteit was ook beter. Super-8 heeft een andere perforatiestrook, waardoor de film niet op de standaard 8mm projector past.
De kwaliteit van de film wordt helaas steeds minder, daarom is het verstandig je analoge media te (laten) digitaliseren. Wanneer je er voor kiest om je 8mm film bij Dejavie te laten digitaliseren, bedenk dan van tevoren wat je wensen zijn betreft het overzetten/bewerken en wat je met het gedigitaliseerde materiaal wil doen. Kijk hier voor de mogelijkheden.

VHS videobandenvideobanden-stapels

In 1976 kwam de eerste VHS-video-recorder op de markt. VHS (Video Home System) was de algemeen geaccepteerde norm voor video-formaten tot de komst van de DVD. VHS heeft een beeldresolutie van 240 beeldlijnen. Dit houdt in dat het gedigitaliseerde bestand helaas ook een lage resolutie heeft. Bij VHS is de kwaliteit van het gedigitaliseerde beeld sterk afhankelijk van de kwaliteit van het analoge beeld. VHS is dus echt een ‘home system’ en niet geschikt voor het grote scherm.

Laserdisk

De kwaliteit van de laserdisk is aanzienlijk hoger dan de kwaliteit van VHS. De laserdisk is een optische schijf waarin informatie is opgeslagen in de vorm van putjes die kunnen worden uitgelezen met een lichtbundel, zoals een rode of blauwe laser. In 1976 wordt de optische videoplaat op de Amerikaanse markt uitgebracht. Het systeem was niet zo succesvol als VHS en later CD. De oorzaak hiervan lag grotendeels in de prijsverhouding, maar het hielp ook niet dat de hardwareproducent de productie van de platen aan derden overliet. Zo kwamen er wel laserdisk-spelers op de markt, maar in verhouding te weinig platen. laserdisc-spelerOok was het niet mogelijk om zelf films te maken op laserdisk, laat staan TV-programma’s op te nemen. Toch zijn er nog heel wat laserdisks geproduceerd. Met name in Japan was het systeem succesvol. Door de superieure kwaliteit van beeld en geluid was de laserdisk een populaire keus onder film enthousiastelingen en ‘videophiles’.

Foto’s en negatieven

Naast bewegend beeld zijn er nog stilstaande beelden: negatieven, dia’s en foto’s. dias-stapelDe eerste foto’s zijn al in de jaren 30 van de 19e eeuw gemaakt. Deze werden gemaakt door een lichtgevoelige glasplaat te belichten. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd fotografie beschikbaar voor het brede publiek. Eastman Kodak produceerde in 1888 camera’s en filmrolletjes die handzamer waren dan de voorgangers. Het standaardformaat voor dia’s en negatieven is 35mm. Zowel foto’s als dia’s en negatieven worden ingescand en vervolgens wordt het digitale beeld gecontroleerd. Je kunt de foto’s, dia’s en negatieven als digitaal formaat opslaan, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om ze te laten bewerken en af te drukken op groter formaat.

 

Digitaliseren en bewerken

Het grote voordeel van het digitaliseren van analoge media is dat je de bestanden toegankelijk maakt. Je kunt ze bijna oneindig vaak kopiëren en e-mailen naar vrienden en familie. Ook kun je een kopie van het digitale bestand bewerken met de juiste software. Hierbij hoef je je geen zorgen te maken dat het originele bestand beschadigd wordt. Als je zelf niet handig bent met beeldbewerkingsprogramma’s, kan ik het voor je doen. Hiervoor kun je een afspraak met me maken en dan bespreken we al je wensen en mogelijkheden.