Waarom digitaliseren?

Het oude materiaal waar de film- of geluidsbestanden op staan verliest op den duur zijn houdbaarheid. Oudere films krimpen en verharden, waardoor de perforatie niet meer op de tandjes van een projector of filmtafel past. De houdbaarheid van een kleurenfilm is nog korter, omdat vanwege hun chemische aard de kleuren na verloop van tijd verbleken en de kans op het vervagen van het beeld groter wordt. Ook voor videobanden is er een beperkte houdbaarheid. De magneetbanden zijn na ongeveer acht jaar niet meer afspeelbaar, al kan de termijn van band tot band verschillen.

Het bewaren van analoge media moet aan bepaalde eisen voldoen, zo mag de temperatuur niet hoger zijn dan 18⁰C met een luchtvochtigheid van ongeveer 45% . Daarnaast nemen analoge mediabestanden meer plek in dan digitale bestanden.  Niet iedereen heeft zo een geschikte ruimte om analoge media te kunnen conserveren.

De beste manier om media te bewaren is op een digitale drager, zoals de DVD, en deze ongeveer om de vijf jaar te kopiëren om de houdbaarheid te garanderen. Als oude media niet snel wordt overgezet naar een meer houdbare drager, zal het audiovisuele verleden snel vervagen, en dat is een onvervangbaar verlies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *